اسپرینکلر (Alarm Check Valve)
Fire sprinkler یا همان اسپرینکلر جزو سامانه پاششی اطفاء حریق بوده که تنها زمانی عمل میکند که دما از میزان مشخص شده بالاتر رود و یا اثری از آتش سوزی را تشخیص دهد سیستم آن فعالیت خود را شروع خواهد کرد و آب را تخلیه میکند. سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر به گونهای طراحی شده است تا فقط آب فشانهای مناطقی که دچار آتش سوزی شدهاند را فعال کرده و در مصرف آب صرفه جویی کند.
اسپرینکلرها به شیوههای مختلفی عمل میکنند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم. اما اساس کار اسپرینکلر به یک صورت است، با افزایش حرارت در فضای اتاق سیستم شیشه جیوه شکسته شده، مسیر آب به سمت آب فشان روانه میشود و با پاشیدن آب آتش سوزی مهار میشود. دمای فعال سازی Sprinklerها برای کاربردها و ارتفاعهای مختلف متفاوت است. به یاد داشته باشید که سیستمهای آب فشان همچون کپسول آتش نشانی آب و گاز در مواقع آتش سوزیهای الکتریسیته، به علت رسانا بودن آب ناتوان هستند.
انواع سیستم برای خاموش کردن آتش شامل نامهای زیر میشود:
– تر Wet Pipe
– خشک Dry Pipe
– سیلابی Deluge
– پیش عملگر Pre-Action
سیستمتر
در این سیستم با فشار بالا آب پشت عملگر شیشهای قرار گرفته است و با شکستن شیشه به سرعت به سمت بیرون پرتاب میشود. این سیستم رایجترین نوع و پرکاربردترین در مقایسه با سایر سیستمها میباشد و بیشتر در ادارهها و مکانهای عمومی به کار میرود.
سیستم خشک
در سیستم خشک، مسیر آب توسط فشار هوا با گاز نیتروژن در لولهها بسته شده است و به محض شکست شیشه، آب به سمت بیرون پرتاب میشود. سیستم اسپرینکلر خشک در مکانهایی که فشار آب ضعیفی دارند به یک پمپ کمکی نیز احتیاج دارد.
سیستم سیلابی
در این نوع، مسیر آب توسط یک شیر که با دستور سیستم اعلام حریق عمل میکند بسته شده است، به هنگام آتشسوزی سیستم اعلام حریق وجود حرارت را تشخیص داده و به سیستم اسپرینکلر سیلابی فرمان فعال شدن میدهد، بدین ترتیب تمام آب فشانهای موجود در ساختمان فعال میشوند.
سیستم پیش عملگر
این سیستم از لحاظ عملکرد شبیه سیستم سیلابی است، با این تفاوت که فعال شدن آب فشانها به صورت دستی میباشد. از این سیستم پیش عملگر در مکانهایی که وسایل برقی وجود دارد استفاده میَشود تا به علت خاصیت رسانایی آب، منجر به برق گرفتگی نشود.
نوشتن نظر