آنچه کد آسانسور آتش نشانی می گوید

آنچه کد آسانسور در مورد آتش سوزی می‌گوید

کد آسانسور حکم می­‌کند پلاکاردهایی در لابی‌­های آسانسور قرار داده شود که به سرنشینان می­‌گوید در صورت آتش سوزی از پله‌­ها استفاده کنند. کد آسانسور پیچیده تر از یک علامت ساده است، به خصوص که در آسانسورها و آتش سوزی‌­ها اعمال می­‌شود.

کد آسانسور توسط انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (ASME) اداره می­‌شود. A17 که به طور رسمی کد ایمنی زندگی برای آسانسورها و پله برقی­‌ها لقب می­‌گیرد، پایه و اساس اکثر الزامات مورد استفاده در سطح محلی است. طبق استانداردهای ASME، هنگامی که آتش سوزی شناسایی شد، آسانسورها تحت مقررات فاز I یا فاز II کار می­‌کنند.

کد آسانسور حکم می­‌کند که تحت عملیات فاز I، آسانسورهایی که 25 فوت یا بیشتر، از طبقه اصلی بالاتر هستند یا به یک منطقه فرود مشخص یا یک منطقه جایگزین بازگردند. عملیات فاز I یا به صورت دستی توسط یک کلید ویژه یا به طور خودکار توسط دستگاه شروع کننده هشدار آتش فعال می­‌شود. به عنوان مثال یک سنسور می‌­تواند دود را در بالابر یا اتاقک آسانسور تشخیص دهد و فاز اول را تحریک کند. هدف این است که آسانسورها از سرویس خارج شوند تا ساکنان ساختمان هنگام آتش سوزی از آسانسور استفاده نکنند و به دام نیافتند.

عملیات فاز II اضافه کاری است که برای آتش نشانان پس از فعال شدن فاز I در نظر گرفته شده است. در عملیات فاز II، آتش نشانان می‌­توانند برای راه اندازی آسانسور از کلید استفاده کنند، به شرطی که مسیر بالابر از دود پاک باشد و آسانسور برق داشته باشد.

ویژگی‌­های اصلی ظاهری آسانسورهای آتش نشانی شامل جنبه­‌های زیر است:

  1. آسانسور آتش نشانی دارای یک پیشخوان است. حداقل ابعاد پیشخوان آسانسور آتش نشانی نباید کمتر از ابعاد اتاق آسانسور آتشنشانی باشد و باید امکان گردش برانکارد در آن در نظر گرفته شود.
  2. اتاق جلوی آسانسور آتش نشانی مجهز به درب آتش نشانی کلاس B یا کرکره آتش نشانی با عملکرد راکد است.
  3. در کابین آسانسور آتش نشانی تلفن مخصوص آتش نشانی وجود دارد.
  4. یک دکمه عملیاتی در موقعیت مناسب روی درب آسانسور طبقه اول به آتش نشانان اختصاص داده شده است. دکمه‌های‌ عملکرد به طور کلی توسط یک قطعه شیشه محافظت می‌­شوند و با “قرمز فقط آتش” در محل مشخص شده‌­اند.
  5. هنگامی که منبع تغذیه طبیعی قطع شود، روشنایی در آسانسور غیر آتش نشانی تأمین نمی­‌شود ولی روشنایی در آسانسور آتش نشانی وجود دارد.
  6. مجهز به یک شیر آتش نشانی داخلی در اتاق جلوی آسانسور آتش نشانی است.

دستورالعمل­‌ها یا دکمه‌­های عملیاتی ویژه آتش نشان برای کنترل ورود به حالت آتش سوزی، به شرح زیر می­‌باشد:

  1. اگر آسانسور در جهت صعودی است، بلافاصله در نزدیکترین طبقه متوقف شوید، در را باز نکنید، سپس به ایستگاه طبقه اول برگردید و درب آسانسور را به طور خودکار باز کنید.
  2. اگر آسانسور در پایین است، بلافاصله در را ببندید و به ایستگاه طبقه اول برگردید و درب آسانسور را به طور خودکار باز کنید.
  3. اگر آسانسور از قبل در طبقه اول است، بلافاصله درب آسانسور را باز کنید تا وارد حالت فقط آتش نشان شوید.
  4. عملکرد دکمه فرمان را در کابین آسانسور بازیابی کنید تا آتش نشانان بتوانند کارامداد و نجات خود را ادامه دهند.
  5. دکمه بسته شدن درب، عملکرد خود نگهداری ندارد.

نحوه استفاده از آسانسور آتش نشانی در شرایط اضطراری

  1. پس از رسیدن آتش نشانان به اتاق جلوی آسانسور آتش نشانی در طبقه اول (یا استفاده از اتاق جلویی)، ابتدا از تبر دستی یا شی سخت دیگری برای خرد کردن قطعه شیشه‌­ای که از دکمه آسانسور آتش محافظت می­‌کند استفاده کنید و سپس دکمه آسانسور آتش را در حالت روشن قرار دهید. به دلیل تولید کنندگان مختلف، ظاهر دکمه‌ها یکسان نیست. بعضی از آن‌ها فقط یک “نقطه قرمز” کوچک در انتهای دکمه­‌ها دارند در برخی موار دیگر دو دکمه عملیاتی، یکی سیاه است، در بالای آن “خاموش” علامت گذاری شده است، دیگری قرمز است، در بالای آن “روشن” مشخص شده است، دکمه قرمز با علامت “روشن” فشار داده می‌شود تا وارد حالت آتش شود.
  2. بعد از ورود آسانسور به حالت آتش سوزی، اگر آسانسور در حال کار باشد، به طور خودکار به ایستگاه طبقه اول می‌رود و درب را به طور خودکار باز می‌کند. اگر آسانسور قبلاً در طبقه اول متوقف شده باشد، به طور خودکار باز می‌شود.
  3. پس از ورود آتش نشانان به كابین آسانسور آتش نشانی، دكمه بستن درب را فشار دهید تا درب آسانسور بسته شود. پس از روشن شدن آسانسور، می‌توان از آسانسور استفاده کرد. در غیر این صورت، اگر در حین بسته شدن درب دست خود را آزاد کنید، درب به طور خودکار باز می‌شود و آسانسور باز نمی‌شود. در برخی موارد، فشار دادن دکمه بستن کافی نیست. همزمان با فشار دادن دکمه درب، دکمه روی درب را فشار دهید و تا شروع به کار آسانسور دکمه را تا طبقه مورد نظری که می‌خواهید به آن برسید را فشار دهید.

اقدامات اضطراری در شرایط اضطراری

  • روش‌های نجات برای پرسنل خارجی

هنگامی که آسانسور آتش نشانی در حالت عادی است، چراغ نشانگر مورد استفاده برای نشان دادن عملکرد آسانسور در اتاق جلوی آسانسور روشن می‌شود. پس از قطع برق، به طور طبیعی چراغ نشانگر خاموش می‌شود. در این زمان، فرمانده آتش نشانی باید بلافاصله از دو اقدام زیر برای نجات پرسنل در آسانسور استفاده کند.

  1. افراد را به اتاق آسانسور آتش نشانی واقع در پشت بام بفرستید و کابین را در شافت آسانسور به ایستگاه طبقه اول انتقال دهید. به منظور اطمینان از ایمنی مسافران، سازنده آسانسور هنگام طراحی آسانسور، دستگاه محافظ اتوماتیک را هنگام قطع برق طراحی می­‌کنند. هنگامی که برق آسانسور قطع می­‌شود، به منظور جلوگیری از سقوط کابین آسانسور که اغلب به آن مرگ قفل شده گفته می‌شود، پرسنل امداد و نجات (در صورت وجود شرایط، ترجیحاً با پرسنل تعمیر و نگهداری آسانسور شرکت)، پس از ورود به اتاق آسانسور، سریع ابزارهایی را پیدا خواهند کرد که “با قفل آن­‌ها بسته خواهد شد” (این ابزار به طور کلی زرد  رنگ هستند، در نزدیکی بالابر قرار می‌گیرند، برای هر اتاق آسانسور یک عدد می‌­باشد) سپس، پوشش محافظتی را که در کنار دستگاه بالابر قرار دارد را بردارید (پوشش توسط دو پیچ ثابت می‌شود و دو پیچ و مهره را می‌توان بدون استفاده از ابزار جدا کرد). پس از برداشتن پوشش محافظ، ابتدا از یک ابزار قلاب شکل در ابزار مخصوص استفاده کنید و سپس با استفاده از اصل دکل میله اتصال را در بالاترین موقعیت فشار دهید. در این زمان کابین آسانسور تحت تأثیر وزن آسانسور قرار می‌گیرد. بعد از اینکه این ابزار با بالابر در محور کواکسیال قرار گرفت، یک نفر با استفاده از یک ابزار قلاب شکل پیوند را فشار می‌دهد و شخص دیگر در جهت عقربه‌های ساعت آن را می‌چرخاند و کابین در چاه آسانسور تا رسیدن به طبقه اول پایین خواهد آمد.
  2. افراد را بفرستید تا لایه به لایه درب آسانسور را بزنند، موقعیت پارک کابین آسانسور را مشخص کنند و سپس نجات دهند. به دلیل اثر محافظتی کابین آسانسور و شافت آسانسور، ایستگاه رادیویی حمل شده توسط آتش نشانان عملکرد خود را از دست می‌دهد. در این زمان، فرمانده می‌تواند روشی را برای ضربه زدن به درهای آسانسور در هر طبقه ارسال کند و با فریادهای بلند برای تعیین آسانسور تکمیل شود. پس از تعیین موقعیت کابین آسانسور، ابتدا سوراخ کلید درب شافت آسانسور، توسط تبر دستی یا انبر شکسته می‌شود. سپس با قرار دادن یک پیچ گوشتی مسطح، فشار دادن، درب به طور خودکار باز می‌شود.
  • روش نجات خود برای پرسنل موجود در کابین آسانسور

ابتدا شخصی که داخل کابین آسانسور است درب کابین را باز کند (روش باز شدن درب کابین در روش دوم امداد و نجات با پرسنل خارجی توضیح داده شد)، سپس درب بالایی سمت چپ دیواره آسانسور را پیدا کند. هنگامی که دست به دو چرخ کوچک مرتب شده بالا و پایین می‌رسد، در سمت چپ چرخ کوچک، یک نوار فلزی وجود دارد و با کشیدن نوار فلزی، درب چاه آسانسور به طور خودکار باز می‌شود و پرسنل می‌توانند از چاه آسانسور فرار کرده و خود را نجات دهند. از آنجا که موقعیت پارکینگ آسانسور در شافت آسانسور متفاوت است، هنگام باز شدن درب کابین، در صورت عدم روشنایی، باید آن را به دقت لمس کرد. پس از یافتن نوار فلزی در گوشه سمت چپ و بالای درب راست، میله فلزی را با دست به بالا فشار دهید تا بتوانید فرار کنید.

نوشتن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *